Мнозина са чували, че консумацията на повече от две яйца седмично е вредно за детето, тъй като те съдържат мазнини и холестерол. Какво мисли диетологът по въпроса?
Добре ли е да се дават яйца на деца?
Яйцата са отличен източник на пълноценен протеин и незаменими аминокиселини, тъй като протеинът от пилешко яйце се усвоява лесно от детския организъм.
За сравнение: телешкият протеин се усвоява само с 80-85%, протеинът от боб и соя – с 65%, а яйчният – почти напълно.
Калоричното съдържание на едно яйце е около 80 Kcal, съдържа 6–7 g протеини, 6–5 g мазнини и по-малко от 1 g въглехидрати, така че бърканите яйца, приготвени в тиган с малко масло, „дърпат“ само 180 Kcal, което идеално се вписва в диетичната рамка.
Вреден ли е холестеролът?
Страшен ли е прословутия холестерол , който плаши родителите ? Първо, холестеролът е строителен материал за клетъчните мембрани на тялото, по-специално за мозъка. На второ място, холестеролът включва фосфолипида лецитин, който от своя страна стимулира мозъчната дейност, намалява умората, подобрява вниманието, паметта, повишава устойчивостта на стрес и помага на черния дроб.
В допълнение, яйцата съдържат мастноразтворими витамини – А и D, както и фосфор (те участват активно в растежа на опорно-двигателния апарат и са отговорни за имунитета). С тяхна помощ се образуват мъжки и женски полови хормони, а витамините от група В и никотиновата киселина са незаменими за правилното функциониране на нервната система, здравето на кожата и лигавиците.
Много е важно под каква форма и в каква „компания“ се консумират яйцата. Ако дадете на дете пържено яйце с бял хляб и наденица, тогава такова ястие определено няма да е полезно. Ако това е парен омлет със зеленчуци или хляб от тъмно брашно, тогава такова ястие ще даде усещане за ситост за дълго време и ще осигури висока производителност на умствения и физическия труд.
Какви яйца са най-полезни?
Задължително в полутечно състояние – това са рохки яйца, бъркани яйца, при които жълтъкът не е напълно втвърден, парен омлет. Може ли едно дете да яде варено яйце ? Определено!
Суровите яйца съдържат авидин и овомукоид, инхибитори на храносмилателни ензими, които намаляват усвояването на яйчен белтък.
Колко яйца могат да консумират деца дневно
Нормата за деца е 2 яйца на ден.
На каква възраст децата могат да ядат яйчен белтък
В съответствие с общите препоръки трябва да се добавя към менюто на бебета над 1 година.
Колко пъдпъдъчи яйца може да яде дете
Този продукт не е по-лош от своя пилешки „брат“. Пъдпъдъчите яйца са хипоалергенни, съдържат голямо количество фолиева киселина, калий и фосфор.
Повечето педиатри включват този продукт в детското меню от 2-годишна възраст. Разрешеното количество варира. Така че, на деца под 3 години трябва да се дават не повече от две яйца на ден, до 10 – максимум три, до 18 години – не повече от четири яйца.
Коментирай
Виж коментарите