Лекарите назоваха продуктите, които бременните жени трябва да избягват.
Грижа за себе си и бебето
Лекарите казват, че храненето на бъдещите майки трябва да е максимално разнообразно и пълноценно. Всъщност, за правилното формиране на органите и системите на детето е важно много витамини и минерали да влизат в тялото. Затова трябва да ядете пресни зеленчуци и плодове, месо и риба. В същото време обаче някои познати продукти се препоръчва да се избягват напълно. Кои и защо, каза гинекологът Наталия Зубаренко в Kubnews.ru.
Важно е да знаете!
На първо място, лекарят предупреди, че по време на бременност жената да не консумира никакви алкохолни напитки, включително коктейли и вино.
Пикантните ястия също трябва да се изключат, както и специфичните подправки – уасаби, хрян и лют червен пипер. Според гинеколога, при честата им и прекомерна употреба може да има контракция на матката и да се стигне до спонтанен аборт. Ето защо, за да не изкушавате съдбата, е по-добре да откажете такива подправки и ярки вкусове в храната за известно време.
Бързото хранене също трябва да бъде табу за бременни жени. Наистина има много консерванти и канцерогени в пържени картофи, хапки и други продукти за бързо хранене. Такова хранене определено няма да е от полза за организма на бъдещата майка и нейното дете.
Повечето гинеколози са съгласни, че бременните жени не трябва да консумират океанска риба (риба тон, лаврак, скумрия и др.). Разбира се, месото на тези риби е много полезно, но освен витамини и минерали, може да съдържат и тежки метали, например живак. „Рисковете са особено големи, ако купувате и ядете риба с големи размери“, предупреди лекарят.
Недопечените пържоли също трябва да бъдат добавени към стоп списъка. Гинекологът съветва да се яде само месо, изпечено до пълна готовност. Факт е, че салмонела, листерия, токсоплазма и други вредни бактерии могат да се развият в леко сурово месо.
Коментирай
Виж коментарите