Деца на почивка: 7 важни неща за лятото

Родителите са на различни мнения как да прекарат лятото с децата си. Някои хора смятат, че е по-добре да забравите за училище за 3 месеца като лош сън и да дадете на детето, а в същото време и на себе си, пълна почивка. Други смятат, че това е най-доброто време за допълнително развитие и запълване на пропуски в ученето. И така, какво наистина трябва да правите с децата си преди края на лятото?

 

Лятото е време на ярки впечатления

Не трябва да изпадате в нито една от горните крайности. Опитайте се да организирате ваканциите на детето си така, че да има място за разходки с приятели и игри, отложени за по-късно през учебната година, както и за придобиване на нови знания. Съчетавайки бизнеса с удоволствието, можем да дадем на децата си качествена почивка с много приятни впечатления. И ето някои дейности, които ще помогнат за това:

 

  • Поход

Класически, но вечен начин да прекарате време със семейството си и да се опознаете от нова гледна точка. Изберете живописно място и отидете на малко пътешествие. Дори три дни с палатка извън мрежата са невероятна възможност за взаимодействие. И също така се демонстрират умения, които обикновено не се постигат в апартамента, и по този начин укрепвате родителския авторитет в очите на децата.

 

  • Игри на открито

Те могат да бъдат подходящи както по време на поход, така и просто в двора. Спомнете си любимите си дворни игри от собственото си детство – например „криеница“, „слепа баба“, „скачане на ластик“, „стражари и апаши“. По-големите деца могат да намерят много интересни неща онлайн, като потърсят „игри в двора“, а след това всичко, което трябва да направите, е да се присъедините към тези забавни дейности и, ако имате късмет, да демонстрирате майсторски клас. Разберете какво да имате предвид, когато изпращате децата си при баба за лятото.

 

  • Спортове на открито

Плуване в реката, плажен волейбол, джогинг в живописен парк, тренировка, конна езда и всичко, което натоварва тялото, също са спортни дейности. Преди всичко, разчитайте на това, което харесва вашето дете. Е, ако нищо конкретно не ви хрумне веднага, просто опитайте едно след друго с децата си. Кой знае, може би след такива тестове детето ще се интересува от някакъв вид спорт.

 

  • Вълнуващо търсене

За да се забавлявате, не е нужно да чакате празник. Една куест игра, създадена специално за вашето дете и неговите приятели, ще бъде отличен повод за детска радост. Можете, разбира се, да си купите готов куест – има много оферти в Интернет – но най-добре е да посветите няколко часа на творческото развитие на вашата собствена игра. По този начин можете да вземете предвид интересите на децата и да подобрите отношенията между тях.

Най-простият сценарий: търсене на съкровище или подарък. В този случай можете да поставите бележки около къщата с улики – по-добре е те да бъдат криптирани в кодове, задачи, мини-кръстословици – което ще принуди младите детективи да използват брилянтна дедукция. Можете обаче да отидете по-далеч и да направите за деца, например, тематично търсене, базирано на любимия им анимационен филм или телевизионен сериал.

Така можете да ги потопите в атмосферата на измислен свят и сами да се вдъхновите от тяхната страст.

 

Ако се чувствате достатъчно силни, можете да опитате и с наука – направете забавна мисия по биология, математика, литература и т.н. Изберете това, което е най-близо до вас.

 

  • Проучване

Нито възрастните, нито децата обикновено имат достатъчно време през учебната година, за да се потопят в опознаването на собствения си град, село или квартал. Откъде идва тази река и къде тече? На колко години е този дъб и кой го е посадил? Какво й е на тази сграда, защо не е довършена? Кой създаде този музей и защо? Може да има много въпроси, които не са известни. Заедно можете да стигнете до самата същност на явленията и да откриете много тайни.

 

  • Четене

Списъкът за четене през лятото е добър. Важно е обаче да можете да изберете какво е интересно за самото дете. Трябва да отидете поне веднъж в книжарница и да дадете свобода на децата си (в рамките на закона, разбира се, и като вземете предвид възрастовия етикет на продукта): оставете количката да съдържа желаната от тях книга. Дори само комикс да попадне в количката, това също е добро начало. Понякога и най-малкият текст, ако е интересен за читателя, може да предизвика любов към книгите.

Отличен вариант е винаги, независимо на колко години е детето, да му четем. Четенето, обсъждането, спорът и обменът на мисли заедно е чудесен начин за укрепване на отношенията с децата.

 

  • Занимания в малки групи

В поредицата от летни занимания би било добре да не забравяме за часовете. Най-ефективният начин да включите децата е да съберете малка група от 3-4 деца (по-добре е това да са приятели на детето). Много е важно родителят, който провежда тези занятия, да е пълен с енергия, весел, да обича да се шегува и да прекарва време с децата. Ако не можете сами да организирате такова „допълнително образование“, можете алтернативно да намерите малка група в детски център или клуб във вашия град.

 

Защо не можем без дейности за развитие?

Разбира се, лятото е време за почивка и възстановяване. Въпреки това се забелязва, че децата на тези родители, които умерено, но все пак обръщат внимание на развитието през ваканциите, постепенно започват да се чувстват по-уверени в училище. От година на година техните пропуски, натрупани през учебния период, изчезват и докато завършат, те се справят по-добре с учебните задачи в училище.

Съвместен отдих, игри, творчество, спорт и малко занимания без оценки, но със забавни закачки – това е значителен принос за една по-спокойна и хармонична учебна година. А за възрастните сме подготвили статия за това как наистина да се отпуснете (включително с деца!) по време на кратка лятна ваканция и още 20 вълнуващи идеи за това лято .