Вегетарианство и бременност: учените са установили потенциални рискове за плода

зеленчуци

През последните години една от популярните тенденции е вегетарианството: експертите говорят за плюсовете и минусите на тази хранителна система, опитвайки се да получат възможно най-много информация за нейното въздействие върху човешкото здраве и благополучие.

Наскоро, например, учените разкриха как придържането към вегетарианството и веганството по време на бременност се отразява на новородените. Резултатите от съответното изследване са публикувани в научното списание Obstetrics and gynaecology.

В експеримента са участвали над 65 000 жени. Всички те бяха разделени на три групи в зависимост от диетата си:

 

  • тези, които ядат месо;
  • тези, които не ядат месо, птици и морски дарове;
  • тези, които изобщо не ядат животински продукти.

Експертите са наблюдавали здравословното състояние на участниците в експеримента по време на бременност и на децата им след раждането. Оказало се, че в сравнение с майките, чиято диета включва месо, веганите и вегетарианците са по-склонни да имат прееклампсия ( състояние, характеризиращо се с хипертония и отоци), а новородените им тежат средно с 240 g по-малко.

„Ниският прием на протеин може да е една правдоподобна причина за този модел“, заключават учените.